Denken in plaatjes

Geplaatst: 23 juli 2010 in Foto column

23 juli 2010 – Voor iemand die in plaatjes denkt neemt het leven soms rare wendingen. “Wielrenner Voigt reed in Tour op kinderfiets” kopte een klein berichtje op pagina 12 in NRC Next van vrijdag 23 juli, 2010. Voigt is een held, een oude krijger die elke Tour in elk geval 1 keer iets opvallends doet. Heel hard wegrijden, heel laat binnen komen of heel hard vallen. In gedachten zie ik Voigt nu op een groen kinderfietsje met grote toeter-bel en zijwieltjes tegen de Tourmalet op stoempen. Op de derde rij van het peloton waar de Rabo’s het kopwerk verrichten om de koers hard te maken. Hij schuift één plaatsje op, kijkt schuin omhoog in de stoïcijnse glimlach van Alberto Contador.

“Hoe zijn de benen vandaag?”
“Muy bien. 80 omwentelingen per minuut bergop. De conditie is top.”
“Ik haal 300 omwentelingen per minuut. De conditie is topper”.

Een grijns en een knipoog van Contador en dan weer de blik op oneindig en door stoempen. En dan, vanuit het niets schakelt Voigt op. Hij houdt de 300 omwentelingen per minuut vast en stuift naar voren. Op zo’n kinderfietsje zit je lekker laag dus voordat iemand in de gaten heeft dat hij wegspringt, rijdt Voigt al 150 meter voor op het peloton. Niemand kan reageren en Voigt is weg. Hij wil winnen. Smeets en Ducrot worden gek. “Dit is het nieuwe wielrennen” kraait Ducrot. “ik ga naar buiten hangen. Ik wil dit meemaken”. Op de flanken van de Tourmalet wordt het drukker en drukker. Voigt toeter-belt zich een ongeluk. De motoren die de weg vrij moeten houden, zagen niet dat hij wegstoof dus hij staat er even alleen voor. En dan… een klein jochie van vier jaar stapt de weg en trekt aan net stuur van de fiets van Voigt. Zoals bij Armstrong in de Pyreneeën klapt het stuur dubbel en smakt de oude krijger Voigt tegen het ruwe asfalt. “Mijn fiets” is het enige dat het jochie zegt terwijl hij opstapt en de fiets naar de zijkant van de weg beweegt, Voigt verbluft achterlatend. Het jochie bleek het buitenechtelijke kind van Contador te zijn. Tot dan toe het best bewaarde geheim in de Tour de France.

Hoe het verder ging weet ik niet want na deze gedachte las ik het echte bericht. Ook best spectaculair, maar voor iemand die in plaatjes denkt is het leven altijd mooier. Al is het maar voor heel even.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s