Diafragma

Geplaatst: 27 oktober 2010 in De basis van fotografie

Zoals in het onderwerp belichting al is aangegeven, is diafragma niets meer of minder dan een gaatje dat groter of kleiner gemaakt kan worden. In oudere objectieven is mooi te zien hoe ‘lamellen’ over elkaar schuiven en daarmee het gaatje vergroten of verkleinen. Bij de grootte van het gaatje hoort een diafragma-getal. Hoe kleiner het getal, hoe groter het gaatje. Een diafragma-reeks ziet er als volgt uit: 1.4 – 2.0 – 2.8 – 4 – 5.6 – 8 – 11 – 16 – 22 – 32. Niet ieder objectief kan deze complete reeks aan en er zijn tussenwaarden (bijvoorbeeld 1.8 of 3.5) mogelijk. Als je deze reeks aanhoudt, dan zal de hoeveelheid licht bij iedere stap halveren of verdubbelen. Bij een diafragma van 2.8 is de hoeveelheid licht tweemaal zo groot als bij een diafragma van 4.

Naast de hoeveelheid licht, heeft het diafragma nog één heel belangrijke functie: scherptediepte. Scherptediepte is het gebied waarin de onderwerpen scherp worden weergegeven. Dit gebied kan vrij klein zijn waardoor het onderwerp scherp is maar de voorgrond en de achtergrond onscherp. Dit wordt veel toegepast in portret fotografie. Het kan ook oneindig zijn waardoor alles op de foto scherp wordt weergegeven. De laatste techniek wordt vooral in landschapsfotografie toegepast. Scherptediepte is afhankelijk van het diafragma en van de brandpuntsafstand. Weinig scherptediepte wordt bereikt door een laag diafragma-getal (bijvoorbeeld 1.8), veel scherptediepte wordt door een hoog diafragma-getal (bijvoorbeeld 22) bereikt.

scherptediepte grafisch weergegevenHet gebied in de foto wat scherp is, ook wel het scherptevlak genoemd, wordt naast het diafragma bepaald door de afstand tot het scherpstelpunt en de brandpuntafstand van de lens. De scherptediepte speelt zich af voor en achter het scherpstelpunt. Figuur 2.3 geeft deze grafisch weer. Het gaat wat ver om hier de wiskundige berekening uit te leggen maar grofweg kan gezegd worden dat het scherptevlak begint op 1/3 vanaf het scherpstelpunt en doorloopt tot 2/3 na het scherpstelpunt. In figuur 2.3 is scherpgesteld op dame 3. Het scherptevlak strekt zich uit van dame 2 t/m dame 4. Dame 1 en dame 5 bevinden zich buiten het scherptevlak.

 

Advertenties
reacties
  1. […] This post was mentioned on Twitter by Alec en Jara, Edwin Rooseboom. Edwin Rooseboom said: Hoe werkt het #diafragma? http://bit.ly/bmyGtD #fotografie #foto […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s