Fotoreportage verborgen leed in Sri Lanka

Geplaatst: 3 december 2010 in Tips

Hilton Hope is het aangrijpende verslag van de uitzichtloosheid van een groepje gehandicapte vrouwen die in een donkere ruimte de rest van hun leven moeten slijten. Ze zijn door hun familie verstoten en leven in hun eigen wereld. Freelance fotograaf Marielle van Uitert reisde deze zomer naar Sri Lanka.

Van Uitert: “Het is als fotograaf soms aanpoten in wisselende klimaten. In Sri lanka was het zo vochtig dat mijn flitsset accuut het loodje legde en mijn camera’s (Canon EOS 1D Mark III en Canon 5D) de ene na de andere error aankondigden.

 

foto: © Marielle van Uitert

Dat werd dus improviseren. Nu houd ik al niet van flitslicht dus heb ik de ISO omhoog geschroefd wat een aangename korrel veroorzaakte. Bij deze vorm van fotografie vond ik de korrel juist het karakter van de serie versterken.”

Hoewel er in 2004 een wereldschokkende ramp plaatsvond in Sri Lanka door de tsunami waarbij vele daklozen hun familie en vrienden verloren, verloren deze gehandicapte vrouwen van het Sambodhi Instituut in Baddegama bij Hikkaduwa onopgemerkt hun vrienden en familie al veel langer geleden; alleen zij werden met opzet in de steek gelaten…

Deze vrouwen, zowel fysiek als mentaal ernstig ziek, moeten er het beste van maken in een donkere en vieze omgeving. Zij hebben alleen elkaar en slijten hun dagen in een vergeten wereld. De naam Hilton Hope staat voor de onuitgesproken waarheid en eenzaamheid, het kleine sprankeltje hoop om ooit weer naar huis terug te kunnen keren.

 

foto: © Marielle van Uitert

Marielle van Uitert fotografeerde in Sri Lanka in opdracht van de Nederlandse Vebego. Vebego Foundation ontwikkelt projecten zowel ver weg als dichtbij voor mensen die kleinere kansen en mogelijkheden hebben.

Vebego is een non profit organisatie die projecten organiseert om hulp, educatie en sociaal herstel te bieden. Vebego Foundation werd opgericht in 2005 en ontwikkelde projecten in Sri Lanka, South Africa en Ghana, maar ook in Nederland.

Hun koffertje staat nog ingepakt op hun nachtkastje en zal daar de rest van hun leven blijven.
De reportage toont de gehandicapte vrouwen die zich vervelen zich en erg geïsoleerd zijn. Een vrouw heeft lepra en eet met haar voeten. Ze maakt kleding en schildert. Ze wonen in een vies vervallen gebouw, waar ze de vloer moeten dweilen als het geregend heeft.

Van Uitert: “De vrouwen in het Sambodhi huis waren werkelijk verrukt om een blanke fotografe te ontmoeten. Nieuwsgierig kwamen ze telkens om het hoekje kijken en in gebarentaal probeerden we met elkaar te communiceren. Ik heb al veel voor mijn lens gehad maar deze kwetsbare vrouwen maakten veel bij me los.

 

foto: © Marielle van Uitert

De manier waarop ze in dit leven staan waar ze zelf niet voor gekozen hebben bracht me weer met beide benen op de grond. Hun koffertje staat nog ingepakt op hun nachtkastje en zal daar de rest van hun leven blijven.

Gelukkig had Vebego Foundation een gitaar meegenomen om wat leven in de brouwerij te brengen. De vrouwen genoten en waren tot tranen geroerd. Na een week hard werken aan een nieuw gebouw moesten we de deur weer sluiten maar ik heb deze vrouwen voor altijd in mijn hart gesloten.”

Vebego Foundation bouwde een nieuw onderkomen voor de gehandicapte vrouwen waar het niet alleen droog is maar ook schoon en licht.

Bron: Fotografie.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s