Kleurruimte: AdobeRGB of sRGB?

Geplaatst: 3 december 2010 in De basis van fotografie

Voor veel fotografen is kleurruimte een lastig begrip. Vaak wordt de vraag gesteld ‘Waarom zijn mijn foto’s valer op het web dan dat ze op mijn eigen computer zijn?’. De oplossing ligt hem vaak in een verkeerd gebruik van de kleurruimtes. Vandaar dit verhaal over de twee meest gebruikte kleurruimtes.

Kleurruimte??
Een kleurruimte is nodig om een digitaal signaal om te zetten in kleur. De sensor van de camera vangt een signaal op, en dit moet omgezet worden in een bepaalde kleur. Verschillende kleurruimtes doen dit op een verschillende manier. De twee meest gebruikte kleurruimtes zijn adobeRGB en sRGB. Welke kleurruimte kun je nu het best gebruiken? Om deze vraag te beantwoorden moet je eerst weten wat je met de foto wilt.

adobeRGB: de grootste kleurruimte van de twee, dat wil zeggen dat er meer kleuren inzitten en er beter nuances aan te brengen zijn. Voor professioneel drukwerk wordt deze kleurruimte dan ook altijd gevraagd.
sRGB: een iets kleinere kleurruimte, al merk ik daar over het algemeen erg weinig van. Deze kleurruimte wordt eigenlijk het meest gebruikt. De meeste internetbrowsers gaan er standaard vanuit dat een foto in sRGB staat (volgens mij is Safari op een Mac hier een uitzondering op). Ook de niet pro-printcentrales (Hema, Kruidvat etc) gaan uit van sRGB (dit is altijd goed om even te checken).

Kleurruimte instellen
Wanneer moet je nou de juiste kleurruimte bepalen? Dit is afhankelijk van of je in jpeg of in raw schiet. Als je in jpeg schiet, zul je de kleurruimte al op de camera moeten kiezen. In dat geval zou ik voor adobeRGB gaan. Deze is namelijk groter en je kunt je foto’s dan nog voor drukwerk gebruiken. In een fotobewerkingsprogramma kun je hier makkelijk sRGB van maken (andersom is veel lastiger, dan ga je van minder kleuren naar meer kleuren). In photoshop kan dit bijv. via edit -> convert to profile -> sRGB.

Schiet je in raw, dan maakt het niet uit waar je je camera op zet. Je kunt dan namelijk in je raw-bewerkings programma bepalen in welk kleurprofiel je je foto wilt exporteren (dit doe je dus in het export-menu).

Problemen?
Wanneer levert dit nu een probleem op? Zoals gezegd gaan bijna alle internetbrowsers en printcentrales er vanuit dat je foto in sRGB staan. Als je daar dan een foto in adobeRGB plaatst, zal hij deze lezen alsof het een sRGB foto is. Dit resulteert in een stuk valere fotos. Zorg dus altijd dat je je foto omzet in sRGB voordat je hem op internet plaatst.

Hier onder tweemaal dezelfde foto, de eerste in adobeRGB, de ander in sRGB. Zie het verschil in kleurintensiteit. Let op: als je een Mac hebt en Safari gebruikt, is er geen verschil te zien. Bij andere browsers wel.

(Bron:Natuurfotoblog.nl)

Advertenties
reacties
  1. Je moet wel een goede monitor hebben om het verschil te kunnen zien.

  2. […] This post was mentioned on Twitter by Foto and Linda RS, Edwin Rooseboom. Edwin Rooseboom said: #Blog over Kleurruimte: #AdobeRGB of #sRGB ? http://j.mp/eqjVtF #Foto #Fotografie […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s