Fototentoonstelling over de Beatles bij V!P’s

Geplaatst: 8 december 2010 in Tips

In het weekend van 11/12 december a.s. vindt bij V!P’s International Art Galleries in Rotterdam en Amsterdam de wereldpremière plaats van Beatlemania, een unieke fototentoonstelling over de Beatles, samengesteld uit het enorme archief van de Britse krant The Daily Mirror.

Galerie V!P’s, de afgelopen 11 jaar uitgegroeid tot één van de belangrijkste galerieën op het gebied van muziekfotografie, kreeg 2 jaar geleden het verzoek van de Daily Mirror om een plan te schrijven voor een aantal tentoonstellingen met de archieffoto’s van de Beatles.

 

foto: © The Daily Mirror Archive/Mirrorpix
John passed his driving test on 15 February 1965. He was photographed outside Abbey Road Studios sitting in George Martin’s convertible Triumph Herald in the afternoon prior to The Beatles recording Ticket to Ride.

Dit heeft geresulteerd in een reizende tentoonstelling met een honderdtal foto’s die geselecteerd werden uit dit Britse fotoarchief. Bovendien heeft de Schotse auteur Richard Havers een boek samengesteld met de foto’s uit de tentoonstelling, voorzien van veel achtergrondinformatie.

De tentoonstelling gaat Beatlemania heten en zal, na Rotterdam en Amsterdam, de komende jaren te zien zijn in zo’n veertig internationale galerieën in ondermeer Londen, Parijs, Berlijn, Kopenhagen, Beijing, Tokyo, Sao Paulo, New York, San Francisco en Los Angeles.

 

foto: © The Daily Mirror Archive/Mirrorpix
Paul makes the front page, 13 November 1963. Paul and John were pictured leaving the ABC Cinema in Plymouth.

Een journalist bij The Daily Mirror, een van de grootste Britse kranten, bedacht in 1963 de term Beatlemania. Samen met andere verslaggevers en fotografen volgde hij de Beatles van nabij tijdens hun stormachtige weg naar de top – om vervolgens uit te groeien tot, simpelweg, de beste popgroep aller tijden.

Dankzij de vele foto’s uit het archief van The Daily Mirror werd het afgelegde traject van de Beatles in beeld gebracht. De foto’s op de tentoonstelling tonen een aantal hoogtepunten in hun carrière, zowel op het toneel als backstage, maar ook op rustiger momenten. Deze foto’s maken voelbaar hoe het was om te leven in het midden van de storm die Beatlemania heette.

 

foto: © The Daily Mirror Archive/Mirrorpix
Racing toy Scalextric cars between performances at the Coventry Theatre, 17 November 1963.

De tentoonstelling omvat honderd foto’s, die verkrijgbaar zijn in drie formaten. Elke foto is afgedrukt op barietpapier, heeft een reliëfstempel, is genummerd en voorzien van een certificaat van echtheid.

De Beatlemania-Collectie is samengesteld door Fergus McKenna (Hoofd Syndication & Licensing Mirror Group Newspaper), Peter de Raaf (V!P’s Galleries) en Richard Havers (auteur). Het is een gezamenlijk initiatief van Mirrorpix en V!P’s International Art Galleries.

Beatlemania
11 en 12 december 2010
V!P’s International Art Galleries,
Spiegelgracht 8, 1017 JR Amsterdam,
020-7737656, amsterdam@vipsart.nl,
www.vipsart.nl

De opening van Beatlemania vindt in Amsterdam plaats op zaterdagmiddag 11 december 16.00 uur en in Rotterdam op zondagmiddag 12 december, ook om 16.00 uur, in aanwezigheid van Fergus McKenna en Richard Havers.

De tentoonstelling is te zien t/m 30 januari 2011.

(Bron: Fotografie.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s