Joan Fontcuberta – Landscapes without Memory

Geplaatst: 8 december 2010 in Tips

Foam presenteert Landscapes without Memory van Joan Fontcuberta. De kunstenaar uit Barcelona heeft voor de werken in deze tentoonstelling gebruik gemaakt van software die ontwikkeld is voor de Amerikaanse luchtmacht.

Om piloten goede vluchtsimulaties te kunnen bieden, was het noodzakelijk om van een bepaald gebied op aarde een driedimensionaal beeld te kunnen vormen. Hiervoor werd sofware ontwikkeld die tweedimen­sionale, cartografische informatie vertaalt naar een gesimuleerd driedimensionaal beeld.

Fontcuberta maakt dan ook geen foto’s, met behulp van deze software maakt hij zijn ‘post-landscapes’. Dit doet hij door de software niet te voeden met landkaarten, maar met geschilderde landschappen: van Gauguin tot Van Gogh, van Cezanne tot Turner en Constable. Foam exposeert circa 30 ‘post-landscapes’ in samenhang met een reproductie van het origineel.

Orogenesis: Derain, 2004 © Joan Fontcuberta

Net Echt
De tentoonstelling Landscapes without Memory van Joan Fontcuberta is onderdeel van het platform Net Echt. Dit initiatief van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam , EYE Film Instituut Nederland en het Van Gogh Museum is ontstaan om de kunststroming het naturalisme onder de aandacht te brengen. Van 8 oktober 2010 tot en met 16 januari 2011 werken de drie musea samen om de diverse facetten van deze multidisciplinaire stroming te belichten.

Orogenesis: Weston, 2004 © Joan Fontcuberta

 

Expositie
Joan Fontcuberta
26 nov 2010 t/m 27 feb 2011
Locatie:
Foam Fotografiemuseum
Keizersgracht 609, Amsterdam
Links:
www.net-echt.info
www.foam.nl

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s