Politie schikt met fotograaf voor 30.000 pond

Geplaatst: 10 december 2010 in Nieuws

David Hoffman verloor vorig jaar vijf tanden door toedoen van de Britse politie. Hij krijgt middels een schikking een schadevergoeding van 30.000 pond. De Metropolitan Police excuseert zich, maar erkent geen aansprakelijkheid.

Vorig jaar ging fotograaf David Hoffman naar de G20-protesten om met mooi beeldmateriaal thuis te komen. Dat was zijn plan, maar het liep allemaal anders toen hij het aan de stok kreeg met een politieagent. Hij kreeg meerdere malen een politieschild in zijn gezicht geslagen waardoor hij vijf tanden verloor.

30.000 pond
Het incident leidde tot een rechtsverordening tegen de Metropolitan Police, deze werd buiten de rechtbank is afgehandeld. De ‘Met’ heeft zich verontschuldigd en heeft met Hoffman een schikking getroffen van 30.000 pond, om de geleden schade te vergoeden. Hoewel de politie toegeeft dat de fotograaf inderdaad het recht had om de G20-protesten te fotograferen, erkent zevolgens Amateur Photographer geen aansprakelijkheid.

Loyaliteit
David Hoffman vindt dat de nadruk niet op hem moet worden gelegd, maar vooral op de politie. Volgens hem is het vooral geluk dat hij in deze zaak in het gelijk is gesteld en zijn er veel slachtoffers die niet de kans hebben om de Met verantwoordelijk te stellen voor haar daden. Hij ziet de compensatie die hij krijgt als teken dat de Met vastbesloten is om onderzoek naar de feiten door een openbare rechtbank te voorkomen. Volgens de Hoffman is het slechts een klein deel van het politiecorps dat zich onbehoorlijk gedraagt jegens fotografen. Omdat er een sterke loyaliteit binnen het corps heerst, wordt er echter weinig gedaan aan de agressieve agenten. De cultuur van straffeloosheid die dit veroorzaakt, ondermijnt volgens hem het werk van fatsoenlijke agenten.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de Met een fotograaf compensatie betaalt als gevolg van een dergelijk incident. In 2008 werd ook een buitengerechtelijke vordering ingesteld door freelance fotograaf Marc Vallée. Hij leed aan rugklachten nadat de politie hem op de stoep wierp tijdens het onwettige ‘Sack Parliament’-protest in Londen op 9 oktober 2006.

(Bron: Digifotopro.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s