Jodi Bieber wint World Press Photo

Geplaatst: 12 februari 2011 in Nieuws

De jury van de World Press Photo heeft de Zuid-Afrikaanse fotografe Jodi Bieber uitgeroepen tot winnares. Zij wint de prijs met een portret van Bibi Aisha, de verminkte Afghaanse vrouw die was gevlucht voor haar man.

Het is de 54e keer dat de jaarlijkse World Press Photo werd uitgereikt. Net als voorgaande jaren is wederom gekozen voor een ‘schokkende’ foto, die veel teweeg heeft gebracht. Met de plaat wint Jodi Bieber niet alleen de hoofdprijs, maar ook de eerste prijs in de categorie Portraits Singles. Ze maakte de foto voor Time, waar deze 1 augustus vorig jaar op de cover stond.

Bibi Aisha

Op de foto van Jodi Bieber staat de achttienjarige Bibi Aisha, ernstig verminkt in het gezicht. De vrouw uit Uruzgan was gevlucht naar haar ouderlijk huis na een gewelddadige behandeling van haar man. Op een nacht kwam de Taliban, die eiste dat Bibi overgedragen werd voor vergelding. Nadat een Taliban-officier het vonnis had uitgesproken hield haar schoonbroer haar vast en sneed haar man zowel haar oren als neus af.

Foto © Jodi Bieber

Amerika

Bibi werd eenzaam achtergelaten, om uiteindelijk gered te worden door welzijnswerkers van het Amerikaanse leger. Na een tijdje in een vluchtelingenkamp in Kaboel te hebben gezeten mocht ze naar Amerika, waar ze hulp en herstellende chirurgie kreeg. Zij verblijft daar nog steeds.

Jodi Bieber

Eerder won Jodi Bieber al acht andere World Press Photo-awards, maar zij is pas de tweede Zuid-Afrikaanse fotograaf die de hoogste prijs in ontvangst mocht nemen. Wat de jury over haar inzending te zeggen had en wie de andere winnaars zijn, is na te lezen op de website van de World Press Photo.

(Bron: Digifotopro.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s