Japan en de kracht van beeld

Geplaatst: 16 maart 2011 in Foto column

Dat het erg is in Japan behoeft geen nadere uitleg, maar er zijn twee dingen die mij nu al vanaf het begin van de ramp vorige week opvallen.

Allereerst de enorme rust van de Japanners waarmee ze deze ramp ondergaan. Ik begin zo langzamerhand het idee te krijgen dat Japanners de hoogste beschavingsvorm bereikt hebben. Het verdriet is zichtbaar, maar onder die kalmte moet ook een enorme woede en paniek schuilen. Daarvan is echter weinig tot niets te zien. De rust en kalmte gaat ze vast en zeker helpen om deze ramp te boven te komen.

Het tweede dat opvalt is de enorme impact die de beelden keer op keer op mij maken. Vooral de de beelden van de tsunami overstijgen keer op keer je voorstellingsvermogen. We hebben inmiddels toch aardig wat gezien van de ramp die Japan letterlijk overspoelde. En ons referentiekader was al behoorlijk opgerekt na de tsunami van 2004 in Atjeh en Thailand. Toch blijf ik met de bek open zitten bij het zien van steeds weer nieuwe beelden. Alhoewel bewegend beeld de meest realistische weergave biedt van de gebeurtenissen zijn het toch telkens weer de foto’s die mij het meest raken. En dan vooral de foto’s waarop niet alles te zien is waardoor je voorstellingsvermogen met je op de loop gaat.

En terwijl ik naar die beelden kijk bekruipt me misschien nog wel het raarste gevoel. De meeste foto’s zijn gemaakt met Japanse fotocamera’s. Japanners zijn meesters in het maken van camera’s met merken als Canon en Nikon als absolute marktleiders. Bijna elke nieuws/reportagefotograaf werkt met deze apparatuur. De schade voor de Japanse camerafabrikanten is gigantisch en tegelijkertijd doen hun producten hier het werk waar ze zo goed in zijn. Registreren. In dit geval van de eigen achtertuin. De cirkel is rond. Maar wel op een bizarre en wrange manier.

Onderstaande foto’s komen uit een serie van 51 foto’s. De hele serie is hier te zien.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s