Boekrecensie Sprakeloos landschap

Geplaatst: 1 augustus 2011 in Nieuws, Tips

Antarctica was lang vrijwel onbereikbaar… en ongezien. Alleen onverschrokken ontdekkingsreizigers, zoals Amundsen en Shackleton, waagden zich per zeilschip naar de ongerepte vrieskou in een sprakeloos landschap.

Boekrecensie Sprakeloos landschap
Ruim honderd jaar later koersen er cruiseschepen langs de ijswanden, zodat ook gewone toeristen de kans hebben om hun indrukken fotografisch vast te leggen en digitaal naar het thuisfront door te sturen.

 Fotograaf Wim Bannink legt een sprakeloos landschap vast

Fotograaf Wim Bannink deed het anders. Hij scheepte zich in op de bark Europa, een zeilschip gebouwd in 1911: dezelfde periode dat Shackleton zijn beroemde reis naar Antarctica maakte. Traag liet hij zich door de ijswereld voeren. Hij zag licht en schaduwen, glooiingen, kartelranden, lijnen en leegte. Een enkele pinguïn onderbrak de weidsheid die hem sprakeloos maakte. Bannink probeerde zijn intense gevoel in beelden uit te drukken. Hij keerde met honderden foto’s naar zijn woonplaats Zutphen terug, en vervaardigde met hulp van kritische vrienden een boek. In eigen beheer: een artistiek en financieel waagstuk.

Antarctica vauit een geconcentreerde visie
Bannink slaagde. Hij maakt van de kijker een reiziger die niet op reis hoeft om er te zijn. De fotograaf beziet het continent vanuit een geconcentreerde visie: Antarctica is licht en vorm. Het landschap is koel en hier en daar toch erotiserend. Elders is het ongenaakbaar en onneembaar. Overal dreigen wolkenpartijen. Als er licht valt, breekt het landschap in een geweldige schittering open. De tientallen foto’s – alle wit, zwart en blauwachtig van kleur – tonen dezelfde natuur, en toch zijn ze allemaal anders. In de verte is de fotograaf schatplichtig aan Ansel Adams, de Amerikaanse grootmeester van de landschapsfotografie.

Sprakeloos landschap
Banninks beelden krijgen extra poëtische kracht door tekstregels van schrijver H.C. ten Berge (“En alles wat rest is de sneeuw op de sneeuw als de hand voor altijd gelegd op zichzelf”). Foto’s en woorden gaan heel goed samen in Sprakeloos landschap.

Sprakeloos landschap
Wim Bannink
Tekst: H.C. ten Berge
Uitgave in eigen beheer
€ 37,50
Te bestellen via sprakelooslandschap@gmail.com

(Bron: Focus.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s