Vliegbasis Soesterberg, waar natuur en cultuur elkaar tot grote hoogte opstuwen

Geplaatst: 18 september 2011 in Foto column

Voormalig luchtmachtbasis Soesterberg was vorig weekend (10 en 11 september 2011) het decor voor Festival De Basis. Het cultuurfestival staat in het teken van De Vrede Van Utrecht 2013 en dient als argument in de wens van de stad Utrecht om in 2018 Europese Culturele Hoofdstad te worden. Een gevarieerd festival bood de bezoeker ook de mogelijkheid om op eigen gelegenheid over het voormalige defensieterrein te zwerven.

Het Utrechts Landcshap verzorgde rondleidingen waarbij op heldere manier werd uitgelegd hoe de natuur de basis langzaam aan het overnemen is. Een weids gebied met schitterende uitzichten tegen het decor van de militaire geschiedenis is het resultaat. En over dat gebied is veel te vertellen. Van een ervaringsmoment waarin je zelf de Koude Oorlg nog even kunt aanvoelen tot de verhalen over bijzondere bloemen en planten. Vliegbasis Soesterberg veranderd in een bijzonder natuurterrein met een omvang van ruim 1000 voetbalvelden.

Het voordeel van met een natuurliefhebbersoog naar een dergelijk evenement kijken is dat het niet geeft als het weer het even af laat weten. Op zondagavond in de aanloop naar de laatste cultuurvoorstellingen kondigde zich een fors buienfront aan. Voor de openlucht theater voorstellingen een ramp want veel bezoekers kwamen hun geld terug halen nadat voorstellingen na 20 minuten moesten worden afgebroken. Voor de natuurliefhebber, en zeker de fotograferende natuurliefhebber, kwam de basis nu pas echt goed tot z’n recht. Tijdens de buien ontstonden magnifieke regenbogen en fabelhaftige wolkenluchten. De weidsheid van het terrein speelt deze fenomenen flink in de kaart. Zelden zag je regenbogen zo mooi in het geheel staan. Door de felle opklaringen ontstonden zelf dubbele regenbogen en in het natte wegdek van de 40 meter brede startbanen, die surrealistisch midden in het landschap liggen, spiegelden regenbogen tot elypsvormige cirkels.

En zo werd een verregende laatste avond van Festival De Basis toch nog getrakteerd op een schitterend ‘toetje’. Natuur en cultuur hebben elkaar in het weekend van 10 en 11 september 2011 tot grote hoogte opgestuwd. Zie het als een teken voor de huidige regering om op deze twee onderwerpen niet verder te bezuinigen. Ik vraag me echter af of er iemand van het Haagse pluche is komen kijken. Zo niet laat ze dan even de foto’s bekijken en een afspraak met het Utrechts Landschap maken om het zelf te komen ervaren.

Klik om hier om de foto’s te bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s