Spinnen kleiner dit najaar

Geplaatst: 24 september 2011 in Nieuws

Mensen die frequent in het veld vertoeven, hebben het al gemerkt. Veel “najaars-spinnen” zijn kleiner dan in andere jaren. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de voortplanting.

Twee pieken
Grosso modo zijn er twee “spinnenseizoenen” per jaar. Dat betekent dat er twee pieken zijn waarop spinnen volwassen worden. Doorgaans wordt een spinnensoort ofwel in het voorjaar ofwel in het najaar volwassen. Er zijn evenwel heel wat uitzonderingen op deze “seizoensregel” en sommige soorten worden bijvoorbeeld juist volwassen in de winter. Maar arachnologen merken toch dat vooral de lente (mei-juni) het seizoen is waarop de meeste spinnensoorten volwassen zijn, gevolgd door de herfst (september-oktober).

Overvloed
Iedereen herinnert zich nog het warme, droge voorjaar. Het waren ideale omstandigheden voor het floreren van insectenpopulaties.Spinnen die in hun “opgroeifase” overvloedig toegang hebben tot prooien, worden doorgaans groter. Wanneer het voedselaanbod groot blijft tot aan de eiafleg, gaan ze ook effectief meer eitjes produceren.

Voedselschaarste
Het omgekeerde is echter ook waar. “Najaarsspinnen” die volwassen worden tijdens een slechte zomerperiode ondervinden voedselschaarste en zullen veelal kleiner uitvallen dan in jaren met een goeie zomer. Kleinere spinnen kunnen ook minder eitjes leggen. Spinnen zijn in staat om dit enigszins op te vangen door kleinere eitjes te produceren, zodat het totaal aantal eitjes niet perse veel lager uitvalt.

Voortplantingssucces
Dat er dit najaar vermoedelijk minder eitjes worden gelegd betekent niet noodzakelijk dat er volgend jaar ook minder spinnen volwassen zullen worden. Zo kan het zijn dat volgend jaar minder spinnen sterven dan gemiddeld, bijvoorbeeld omdat er meer voedsel ter beschikking is per exemplaar. Het voortplantingssucces van een spinnengeneratie hangt dus van vele factoren af.

(Bron: VroegeVogels.nl)


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s