Erwin Olaf fotografeert voor Leidens Ontzet

Geplaatst: 31 oktober 2011 in Nieuws
Tags:, , ,

In de Lakenhal en de Universiteitsbibliotheek te Leiden zijn momenteel de langverwachte foto’s die Erwin Olaf over Leidens Ontzet maakte te zien. Indringend is het grote historiestuk in de Lakenhal, dat een beeld geeft van de Leidse ontberingen. In de UB is de portretten- en stillevensserie te zien.

foto: © Erwin Olaf
Pestdokter. 2011. Chromogene druk. 80×60 cm. Uit de Serie Leidens Beleg & Ontzet.2011. In opdracht van Museum De Lakenhal & Universiteit Leiden

De combinatie van topfotograaf Erwin Olaf en het in Leiden immer actuele thema van het ontzet zorgde woensdag 28 septenber tijdens de feestelijke opening voor een hoge opkomst.

Erwin Olaf benadrukte in zijn korte toespraak dat het vooral geen werk van hem alleen is: “Dit is niet een Erwin Olaf, maar een Gesamtkunstwerk, een productie van iedereen die eraan heeft meegewerkt, van mijn eigen productieteam tot aan de Leidse figuranten.”

In de UB, direct na de entree rechts, hangen de vijf portretten en twee stillevens. Olaf heeft zijn foto’s zo bewerkt dat op het eerste gezicht niet meteen duidelijk is of het hier om fotografie of schilderkunst gaat.

Indringend is ook het portret van een pestmeester met zijn karakteristieke zwarte snavelmasker. De rat in zijn hand symboliseert de zwarte dood, waaraan een groot gedeelte van de Leidse bevolking tijdens de Spaanse bezetting is gestorven.

De Lakenhal herbergt het pièce de résistance, een doek van ongeveer twee bij drie meter waarop Olaf 36 historische figuren bij elkaar brengt tot één groot tableau vivant.

Het historiestuk, Liberty â pest en honger tijdens Leidens Beleg geheten, doet in de verte denken aan Rembrandts Nachtwacht. Niet alleen door de kostuums en de posities van helden als Jan van der Does en Jan van Hout, maar ook door het prachtige spel met licht en donker.

foto: © Erwin Olaf
Liberty. pest en honger tijdens Leidens Beleg. 2011. chromogene druk.dibond.200×265 excl. lijst. Uit de serie Leidens Beleg & Ontzet .2011. In opdracht van Museum De Lakenhal en Universiteit Leiden

De tentoonstelling in de universiteitsbibliotheek is vanaf 29 september gratis te bezoeken en bevindt zich in de ruimte rechts van de entree. Het historiestuk hangt in Museum de Lakenhal en maakt onderdeel uit van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011, die vanaf 30 september voor publiek toegankelijk is.

(Bron: Fotografie.nl)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s